]

יום ראשון, 23 באפריל 2017

תוכנית הבוקר "אורלי וגיא" בערוץ 10: מוטי אלמליח, יו"ר "השכנים של הירקון" מסביר מי אשם בזיהום נחל הירקון

מי אשם בזיהום הכבד בירקון ואחראי לתמות הדגים ובעלי החיים בנחל? מוטי אלמליח, יו"ר ועד הפעולה "השכנים של הירקון", מספר בראיון בתוכנית הבוקר "אורלי וגיא" בערוץ 10 על הזיהום הכבד בירקון ואיך מנחל משוקם הירקון חזר להיות תעלת ביוב


יום שבת, 15 באפריל 2017

ערוץ 7: דרישה מליצמן - לאסור על שייט בירקון

"השכנים של הירקון" מזהירים: "הציבור חושב שהוא מגיע לבילוי בחיק הטבע כשבעצם הוא מגיע להתבוסס בביוב"



רשת ב': השכנים של הירקון לשר הבריאות - אסור על שייט בירקון המזוהם במי ביוב

חברי ועד הפעולה "השכנים של הירקון" פנו לשר הבריאות יעקב ליצמן בדרישה שיאסור על שייט בנחל הירקון המזוהם. הנחל מזוהם בגלל מי ביוב שמוזרמים אליו ממתקן טיהור השפכים דרום השרון. מוטי אלמליח, חבר ועד הפעולה "השכנים של הירקון" אמר ביומן הבוקר של רשת ב' כי "הציבור חושב שהוא מגיע לבילוי בחיק הטבע ולשיט בנחל הירקון, כשבעצם הוא מגיע להתבוסס בביוב של גוש דן, יישובי השרון וקלקיליה". פניית "השכנים של הירקון" נעשתה לאחר שמצאו כי ממוצעי דגימות חיידקי קולי צואתי שנערכו בנחל עומדים על כמעט פי 8 מהמותר לשייט. האזינו לדיווח של העיתונאי גיא קוטב ביומן הבוקר של רשת ב'




יום חמישי, 13 באפריל 2017

שטים בסירה בירקון? זה עלול להסתיים במחלה קשה


מוטי אלמליח, השכנים של הירקון
מאת: מוטי אלמליח

חוה"מ פסח הביא איתו המוני מטיילים לפארק הירקון. חלק מהם בוחרים גם לשוט בסירה בנחל. אך אותם מבלים שחושבים שהגיעו לבילוי בחיק הטבע ולשיט בנחל הירקון, בעצם מתבוססים בביוב של גוש דן, יישובי השרון וקלקיליה. אם מישהו מאותם הורים או ילדים יפלו חלילה למים או יבלעו בטעות מים ממי הירקון, הם עלולים לחלות.

הסיבה לכך היא כמות חיידקי הצואה במים שעומדת כרגע על פי 8 מהמותר לשיט ופי 155 מהתקן המתיר הזרמת מי ביוב לנחלים בישראל. כבר כמה חודשים שמי ביוב שאינם מטופלים מוזרמים לנחל הירקון ממתקן טיהור השפכים (מט"ש) דרום השרון המזרחי. מים אלו הם בעצם מי ביוב שמקורם ביישובי השרון, יישובי המרכז ואפילו יישובים מהרשות הפלסטינית. הדבר הוריד לטמיון את כל מאמצי שיקום נחל הירקון שעלו למשלמי המיסים 100 מיליון שקל. באופן רשמי הירקון חזר להיות תעלת ביוב פתוחה.

בגלל הסכנה הגדולה לציבור, פנינו, חברי ועד הפעולה "השכנים של הירקון", אתמול (חמישי) לשר הבריאות, יעקב ליצמן, בדרישה שיאסור על שיט בירקון. מזה חודשים שמעל הירקון מונף דגל אדום שמסמן שאסור לשוט בנחל. אבל למרות האזהרה, מתקיים בירקון שיט של חותרים מקצועיים וספורטאים וציבור שמגיע בהמוניו לבילוי במקום. החותרים הספורטאים מודעים לסכנות הזיהום וחלקם מחליטים למרות זאת להיכנס למים. אך רוב הציבור שמגיע לפארק הירקון אינו מודע לזיהום שמסכן את בריאותו. אנחנו מזכירים כי באסון המכביה, חלק מהספורטאים שנהרגו, מתו באופן ישיר מפגיעות שמקורם בזיהום בנחל. אסון זה הביא להחלטה לשקם את נחל הירקון. אך כאמור כיום הנחל חזר להיות מזוהם.

המבלים חושבים שהגיעו לשיט בנחל הירקון אך הם בעצם מתבוססים בביוב של גוש דן וקלקיליה

אז מה עושים? עד שהזיהום לא יפסק לא כדאי להיכנס ולשוט בנחל. אנו, בוועד הפעולה 'השכנים של הירקון', פועלים להפסקת הזיהום. אנחנו קוראים לכל הגורמים שנוגעים בדבר להפסיק את הזיהום בנחל ומיד כדי שנוכל לחזור וליהנות מבילוי בירקון. מי שמעוניין לחקור קצת יותר, הנה הממוצעים של מספר חיידקי הקולי הצואתי שנמדדו בירקון מאז חודש אוקטובר 2016 ועד היום. התקן קובע כי שיט בירקון יתאפשר רק אם מספר החיידקים יעמוד על פחות מ-4,000 חיידקים ל-100 מ"ל מים וכי הזרמת מי ביוב לנחל מותרת רק אם מספר החיידקים עומד על 200 חיידקים ל-100 מ"ל מים. למרות כל אלו, המספרים הינם אסטרונומיים:

ב-30.10.16 נרשמו באזורים: שבע טחנות, נמיר, גשר אבן גבירול וגשר רוקח מדידות של 13,000, 19,000, 17,000 ו-15,000 חיידקי קולי צואתי ל-100 מ"ל של מים בהתאמה. ב-6.11.16 נרשמו באותן נקודות מדידות של 19,000, 42,000, 14,000, 23,000 חיידקים ל-100 מ"ל. בראשית חודש ינואר 2017 נרשם זינוק של כמעט פי 5 במספר החיידקים שנמדדו ב"שבע טחנות" ומספרם עמד על 92,000 חיידקים ל-100 מ"ל. באיילון נרשמו 43,000, בנמיר 21,000, בגשר אבן גבירול 24,000 ובגשר רוקח 25,000. ניכר שמגמת הזיהום לא פסקה. בסוף פברואר ובסוף חודש מרץ, אז נרשמו בשבע טחנות 17,000 ו-11,000 חיידקים ל-100 מ"ל, בגשר אבן גבירול 26,000 ו-13,000, בגשר רוקח 38,000 ו-21,000 ובגשר ווקף 17,000 ו-31,000.

רוצים להפסיק את הזיהום בנחל הירקון? הצטרפו אלינו: yarkoneighbors@gmail.com


למרות הדגל האדום, השיט בירקון ממשיך ללא מפריע



יום שלישי, 11 באפריל 2017

מנחל משוקם לתעלת ביוב: כך הפך הירקון לביב השופכין של גוש דן

למרות השקעה של מיליוני שקלים בטיהורו, נחל הירקון חזר להיות תעלת הביוב
של אזור המרכז, כתבתו של אבי עמית, "המפצח",
ששודרה ב"המגזין עם אושרת קוטלר" בערוץ 10 ב-8.4.17




יום שני, 10 באפריל 2017

כך חזר נחל הירקון להיות תעלת ביוב מזוהמת ולמה הקמנו את ועד הפעולה "השכנים של הירקון"?

מאת: מוטי אלמליח

מוטי אלמליח, השכנים של הירקון
כבר כמה חודשים שמתקן טיהור שפכים בדרום השרון מזרים לנחל הירקון מי ביוב בכמויות אדירות. והכל באישור וברשות המדינה. כל מאמצי השיקום של הנחל, שעלותם נאמדת ב-100 מיליון שקל, ירדו לטמיון. הנחל חזר להיות תעלת הביוב פתוחה של אזור המרכז. מיליוני דגים מתו ובעלי חיים אחרים פשוט "עברו דירה" בגלל המים המזוהמים.

אחד הדברים שמקוממים אותנו במיוחד היא העובדה שכל הרשויות מתייחסות לזיהום כאל גזירת גורל. עבודות השדרוג של מט"ש דרום השרון מתנהלות בעצלתיים, אין תאריך יעד לסיום העבודות והתשובה לשאלה מתי יסתיימו העבודות? נענתה ב"במהלך 2017". בסוף השבוע שעבר השתנתה התשובה ל"במהלך 2018".

אנחנו סבורים שהזיהום בירקון אינו גזירת גורל. אפשר להפסיק את הזיהום בתוך זמן קצר ולאפשר לנחל להשתקם. אבל קודם כל צריך להכיר בבעיה. המדינה צריכה להכריז על מצב חירום אקולוגי, לגייס משאבים ולסיים מיידית את שדרוג מתקן טיהור השפכים דרום השרון, שהוא המזהם העיקרי של הנחל. עד אז, צריך לבחון כיצד ניתן להקל על מט"ש דרום השרון ולחלק את כמויות המים שמגיעות אליו עם מתקנים משופרים יותר שנמצאים באזור. במקביל צריך להגביר את זרימת המים באיכות טובה לירקון. כל אלו ישימו סוף לזיהום ומהירות.

אבל נראה שלרשויות לא אכפת ובנתיים הירקון חזר להיות תעלת ביוב. מהסיבה הזאת הקמנו את ועד הפעולה "השכנים של הירקון". כולנו דיירים המתגוררים קרוב לנחל. המטרה שלנו להיאבק בזיהום החמור בנחל, לדחוף את הרשויות לפעול ולערב תושבים בתהליך. אז אם אתם מזדהים עם המטרות שלנו, הצטרפו אלינו. יחד ניזום פעולות שיעלו את הנושא לסדר היום הציבורי ונדחף את הגורמים הרלוונטיים לפעול. אם אתם מעוניינים לפעול במסגרת "השכנים של הירקון", כתבו לנו: yarkoneighbors@gmail.com



לרשויות לא אכפת ובינתיים הירקון חזר להיות תעלת ביוב. צילום: השכנים של הירקון

יום שישי, 7 באפריל 2017

מט"ש דרום השרון המזרחי מזהם באופן חמור את נחל הירקון

במשך עשורים רבים היה נחל הירקון מזוהם בשפכים וחומרי תעשייה. לאחר אסון המכביה, החליטו הרשויות לטפל בזיהום. בשיקום הנחל הושקעו סכומים גדולים ומוצדקים ומצבו השתפר, אך בחודשים האחרונים נראה שהמאמצים לשיקום הנחל יורדים לטמיון כאשר מתקן לטיהור שפכים (מט"ש) דרום השרון המזרחי מזרים מי ביוב שאינם מטופלים אל הנחל ומזהם אותו. למרבה הצער כל הגורמים שנוגעים לדבר סבורים שמדובר בגזירת גורל. אנחנו, ועד הפעולה "השנים של הירקון" מאמינים שצריך לפעול באופן שיבטיח שהנחל לא יזוהם באופן שיהיה קשה לתקנו


מאת: קרן בן-נון

במשך עשורים רבים היה נחל הירקון מזוהם בשפכים וחומרי תעשייה. אסון גשר המכבייה המחיש זאת כאשר הגשר עליו עברו ספורטאים מנבחרת אוסטרליה ואוסטריה קרס והספורטאים נפלו למי הנחל המזוהמים. ארבעה מחברי המשלחת האוסטרלית מתו ו-69 ספורטאים נוספים נפצעו בדרגות שונות כשחלקם סבלו מפגיעות ומחלות עקב המגע עם חומרים רעילים שהיו במי הירקון. אחרי האסון החליטו הרשויות לטפל בזיהום. בשיקום הנחל הושקעו סכומים גדולים ומוצדקים בעינינו, יותר מ-100 מיליון שקלים.

אך בחודשים האחרונים נראה שהמאמצים לשיקום הנחל יורדים לטמיון. מתקן לטיהור שפכים (מט"ש) דרום השרון המזרחי מזרים מי ביוב שאינם מטופלים אל הנחל ומזהם את המים. הזיהום פוגע באיכות המים, מביא למותם של דגים בנחל, פוגע בבעלי החיים ובאיכות חיי התושבים שגרים סמוך לירקון. השבוע פנינו, חברי ועד הפעולה "השכנים של הירקון" אל איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב ואל רשות ניקוז ירקון וביקשנו מהם לפעול כדי למנוע את התופעה שחוזרת על עצמה שוב ושוב ופוגעת במאמצי השיקום של הירקון. זאת מתוך דאגה שהנחל ובעלי החיים בו יפגעו באופן שיהיה קשה לתקן.

לצערנו, פניותינו איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב ואל רשות ניקוז ירקון לא נענו. אך פרסומים שיזמנו בתקשורת בנושא הביאו את איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב להגיב לפניית העיתונאי זאב שרגא מעיתון "הוד הכפר" המופץ בהוד השרון והסביבה. "מתקן טיהור השפכים מטפל כיום בכמות שפכים הגדולה פי 4 מהכמות להם תוכנן מלכתחילה וזאת בשל חיבורן של טירה, טייבה, חבלה וקלקיליה (הרשות הפלסטינאית)", נמסר מאיגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב. "ביצוע חיבור הישובים נעשה בהתאם להנחיית משרדי הממשלה כאשר לפני חיבורן למט"ש, זרמו שפכי רשויות אלה הישר לנחלים. בינואר 2015 אישרה מנהלת הביוב לצאת לביצוע השדרוג. העבודות בהשקעה של כ-130 מיליון שקלים צפויות להסתיים במהלך 2017 ויאפשרו טיפול של עד 45,000 קוב שפכים ביממה ברמה שלישונית, להשקיה בלתי מוגבלת בחקלאות וכן אפשרות להזרמה לנחלים. לאחר בדיקה יסודית אישרה נציבות המים ביצוע הגלשה המתחייבת מעודפי הקולחין המגיעים למתקן הטיהור. האיגוד פועל במלוא המרץ על מנת לסיים את עבודות השדרוג בהקדם".


אנחנו סבורים כי לא נעשה שום מאמץ למצוא חלופות לפעולה שמתארת תגובת איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב. כל הגורמים הנוגעים לדבר צריכים לרכז מאמץ ולנסות לבדוק כיצד ניתן לנתב את השפכים באופן שימנע זיהום ככל הניתן. הפרשנות שלנו לתגובת איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב בעצם אומרת: "זה המצב כרגע ואין מה לעשות". מוזר גם שתאריך היעד לשדרוג המט"ש הוא כפי נכתב בתגובה "במהלך 2017". היינו מעוניינים לדעת מהו התאריך היעד המדויק בו יסתיימו עבודות השדרוג משום שמצד שני האיגוד טוען כי העבודות נעשות "במלוא המרץ". אנחנו מתחייבים להמשיך לפעול כדי לשנות את התפיסה שזיהום הנחל על ידי מט"ש דרום השרון הוא "גזירת גורל" שכרגע לא ניתן לעשות מולה כלום.

קצת עלינו: "השכנים של הירקון" הוא ועד פעולה שמטרתו לשמור על ערכי הטבע ובעלי החיים בנחל הירקון. הוועד הוקם בעקבות זיהומים חוזרים ונשנים בירקון. יחד עם פעילים שאכפת להם, הקמנו את הוועד במטרה להשפיע על הרשויות לצמצמם את זיהום הנחל, למנוע פגיעה בירקון ובבעלי החיים ולקדם מעורבות של תושבים בתהליך.

"השכנים של הירקון" מתחייבים להמשיך לפעול כדי לשנות את התפיסה שזיהום הנחל על ידי מט"ש דרום השרון הוא "גזירת גורל"


יום שלישי, 4 באפריל 2017

אתר mynet: מט"ש דרום השרון - המזהם העיקרי של הירקון

קרן בן נון, יו"ר "השכנים של הירקון" לאתר mynet: מט"ש דרום השרון המזרחי הוא המזהם העיקרי של נחל הירקון

קראו את הידיעה שהתפרסמה באתר mynet

 www.mynethodhasharon.co.il/article/164533



יום ראשון, 2 באפריל 2017

מתקן טיהור השפכים דרום השרון המזרחי הוא המזהם המרכזי של נחל הירקון. פניית "השכנים של הירקון" אל איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב ואל רשות ניקוז ירקון

לכבוד,
איגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב
רשות ניקוז ירקון

הנדון: זיהום חוזר ונשנה בירקון בעקבות הזרמת מי שפכים ממט"ש דרום השרון המזרחי

א.ג.נ

אנו עדים שוב ושוב לזיהום של מי הירקון בעקבות הזרמה של מי שפכים ממתקן טיהור השפכים בדרום השרון המזרחי. הזיהום פוגע באיכות המים, מביא למותם של דגים בנחל, פוגע בבעלי החיים ובאיכות חיי התושבים הגרים סמוך לירקון.

בשנים האחרונות הושקעו מאמצים רבים לשיקום הנחל, דבר ששיפר את מצבו. אנו דורשים מאיגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב ומרשות ניקוז ירקון לפעול כדי למנוע את התופעה שחוזרת על עצמה שוב ושוב ופוגעת במאמצי השיקום של הירקון ובבעלי החיים ולהפסיק את הזרמת השפכים שאינם מטופלים לנחל. כיום מט"ש דרום השרון המזרחי הוא המזהם המרכזי של הנחל ולא ניכר כי נעשות פעולות מידיות למנוע את הזיהום.

נבקש לדעת מה נעשה מצדכם על מנת להפסיק תופעה זו או לכל הפחות או לצמצם אותה ככל האפשר?

בברכה,
קרן בן-נון
ועד הפעולה "השכנים של הירקון"


העתקים:
רשות נחל הירקון
מר יורם הורביץ, מנהל מחוז תל-אביב, המשרד להגנת הסביבה