יום שישי, 11 בנובמבר 2016
יום שני, 7 בנובמבר 2016
תגובת דוד פרגמנט, מנהל רשות נחל הירקון, לפניית השכנים של הירקון בנוגע לזיהום הנחל מדי שנה לאחר הגשם הראשון (7.11.16)
שלום רב,
תודה על הפניה ועל הדאגה המוצדקת מהתופעה שתיארתם.
התופעה של זיהום באירועי גשם ראשון בולטת במיוחד באזורים עם מזג אוויר ים תיכוני, שבהם יש תקופה ארוכה ללא גשם ואז גשם ראשון ששוטף את כל מה שהצטבר על העיר, אזורי התעשייה, הכבישים ובפשטות, על כל התכסית. זה טבע הדברים.
אפשר לומר גם שאם הגשם השני הוא עם רווח גדול מהראשון, התופעה יכולה לחזור אבל בעצימות קטנה יותר.
יש שלושה סוגי פעולות שיכולות להקל על התופעה:
א. שמירה על ניקיון של התכסית – זה נעשה על ידי טיאוט כבישים, איסוף פסולת ופעולות דומות. יש בספרות המדעית מידע על היעילות של זה. סוג פעולות זה הוא של ממשק השטח והתייחסות למקור הזיהום כאל מקור "לא נקודתי", בניגוד למקור נקודתי כמו מפעל, למשל.
ב. התייחסות לנגר העילי מאזור אורבאני כאל מקור זיהום נקודתי – למעשה זה מה שאתם הצעתם במייל. יש מקומות שבהם נעשה שימוש בכלים כאלה. הם דורשים שטח שמתאים לגודל האזור שמתנקז דרך אותה מערכת ניקוז, טיפול במזהמים שמגיעים ותחזוקה לא מעטה. אחת מהבעיות היא שהמזהמים שגורמים את עיקר הנזק הם אלה המומסים במים, והם קשים יותר לטיפול, בלשון המעטה.
ג. מיהול – אם בנחל הייתה זרימה טבעית משמעותית, עצם המיהול יכול לסייע, עד גבול מסויים, בריכוך התופעה.
כל הנ"ל בקצרה מאוד.
עכשיו קחו בחשבון שיש עשרות רבות של יובלים ומוצאי ניקוז בירקון ובאיילון, שביחד מנקזים כ- 1,800 קמ"ר ואין באמת פתרון "אחת ולתמיד" למעט סילוק כל פעילות אנושית והחזרת המצב אחורה כ- 150 או 200 שנים. ובכלל, להערכתנו הבעיות הם לא מי הנגר של שכונות כמו בבלי או בני דן אלא יותר משטחי תעשייה, כבישים ושטחים חקלאיים, אם כי לרוב בגשמים הראשונים הם לא תורם מרכזי של מזהמים.
קשה לסכם אבל אנסה.
אנחנו מודעים לבעיה ובמסגרת מכלול הפעולות מטפלים גם בנושאים האלה אבל קשה לאמוד את ההשפעה. מה שכן אפשר לראות זה שהנחלמתאושש יותר מהר מבעבר וזה כן בגלל שזורמים בו יותר מים טובים ושמצבו ההתחלתי השתפר.
אסב את תשומת לבכם להיבט נוסף: אוכלוסית הדגים מגוונת בגיל ולמעשה הזקנים או החולים מתים מסיבות טבעיות, ובודאי באירועי זיהום יותר בקלות.
אסים בציון שההסבר הנ"ל הוא טכני ולא משקף את התסכול של כל עובדי רשות הנחל ממגוון גדול של צרות ובעיות שאנחנו מתמודדים איתם מדי יום. אגן ההיקוות הוא שטח פתוח גדול ומגוון והיכולת לשלוט על הנעשה בו הוא מצומצם.
מה שמאוד מעודד אותנו זה אמירות מסוג מה שיש במייל שלכם על איכות החיים בשכנות לירקון ועל הנכונות לסייע.
אנחנו נעשה חשיבה ממוקדת על הנושא ונראה מה ניתן לעשות.
שוב תודה,
דוד פרגמנט
מנהל הרשות
יום ראשון, 6 בנובמבר 2016
פניית השכנים של הירקון לרשות נחל הירקון ולעיריית תל אביב בנוגע לזיהום הנחל בלכלוך וחומרי תעשייה בעקבות הגשם הראשון (6.11.16)
לכבוד,
עיריית תל-אביב יפו - הרשות לאיכות הסביבה
רשות נחל הירקון
הנדון: טיפול בזיהום בירקון שמתרחש מדי שנה בעונת הגשמים והורג אלפי דגים
א.ג.נ
אלפי דגים מתים הציפו ביום חמישי שעבר את נחל הירקון. הסיבה לכך היתה הגשם הראשון ששטף לנחל חומרים מזהמים ולכלוך שפגעו בדגים. התופעה חוזרת על עצמה מידי שנה ולעיתים אף מספר פעמים בשנה. אנו פונים אליכם בשם ועד דיירי רחוב אוסישקין והסביבה המתגוררים בסמוך לנחל ועדים שוב ושוב לזיהום זה שפוגע בדגים, בבעלי החיים ובאיכות חיי התושבים.
בעשור האחרון הושקעו בשיקום הנחל סכומים גדולים ומוצדקים. כדי לשפר את המצב ולמנוע את פגיעת הזיהום שיוצרים מי נגר הגשמים אנו דורשים מהעירייה ומרשות נחל הירקון לפעול כדי למנוע את התופעה שפוגעת בסביבה ובבעלי החיים. אנו סבורים כי יש להקים מערכת ניקוז ומאגר למי הגשמים. לאחר שמים אלו יטופלו, ניתן יהיה להזרים אותם לנחל ולים. יש לטפל בתופעה ולפתור אותה אחת ולתמיד.
אם נדרשת עזרת התושבים ותמיכתם, הקמנו בקבוצת דיירי אוסישקין והסביבה, המונה 235 דיירים פעילים, קבוצת מתנדבים בשם "השכנים של הירקון" שיוכלו להוות כוח קהילתי שיסייע בהנעת המהלך.
בברכה,
קרן בן נון
מוטי אלמליח
ועד הפעולה "השכנים של הירקון"
יום שישי, 4 בנובמבר 2016
אלפי דגים מתו לאחר שלכלוך וחומרי תעשייה נסחפו לנחל הירקון בעקבות הגשם הראשון של 2016
בכל שנה אחרי הגשם הראשון אנו עדים לזיהום הירקון על ידי לכלוך וחומרי תעשייה שזורמים לנחל. אנו סבורים שאחרי שנים של ניסיונות שיקום של הנחל ומיליוני שקלים שיצאו למטרה חשובה זו, הגיע הזמן שהרשויות ימצאו גם פתרון לזיהום הזה שפוקד את הנחל כמה פעמים בשנה. הזיהום פוגע בדגים ובבעלי החיים במקום ובאיכות החיים של הדיירים שגרים בסמוך לנחל. אנו קוראים לרשויות לטפל בתופעה ולפתור אותה אחת ולתמיד, כדי לקדם את הנושא החשוב הזה, הקמנו, קבוצת דיירים מרחוב אוסישקין והסביבה בתל אביב, את וועד הפעולה "השכנים של הירקון". כך נראה הנחל אתמול, אחרי הגשם הראשון: מזוהם משפכים עם אלפי דגים מתים שצפו על פני המים.
זיהום בירקון אחרי הגשם הראשון (3 בנובמבר 2016). צילום: השכנים של הירקון |
הירשם ל-
רשומות (Atom)